Skip to main content

Immersieve kunsttentoonstelling in Brussel over "Zeeën & Oceanen" onder klimaatverandering

2023-04-21

Van 20 april tot 25 juni is in het Brusselse Elsene een urban en hedendaagse kunsttentoonstelling geopend. Talk C.E.C, een culturele incubator die zich actief bezighoudt met milieuvraagstukken door tentoonstellingen te organiseren om het publiek bewust te maken van ecologische kwesties, heeft de voormalige porseleinfabriek Demeuldre een tweede leven gegeven door deze bijna-twee-eeuwen-oude ruimte om te vormen tot een inspirerende, maar ook confronterende, meeslepende kunstervaring. Zij deden dit met de bijdragen van Belgische en internationale wetenschappers en kunstenaars, die hun krachten bundelden om een stem te geven aan de levensfeiten voor de zeeën en oceanen van de wereld onder de klimaatverandering. Onder de BIRA-wetenschapsters bevonden zich Noel Baker en Ermioni Dimitropoulou.

Ermioni Dimitropoulou
Kunst van Rub.qbe momenteel tentoongesteld op de
"Seas & Oceans" expo.

Dit werk is het resultaat van een samenwerking tussen Ermioni Dimitropoulou en de kunstenaar Rub.qbe (Gabriele Rossi).

Cruiseschepen kunnen sporengassen zoals zwaveldioxide, stikstofdioxide, fijne deeltjes en andere vluchtige organische stoffen uitstoten. Deze emissies zijn in verband gebracht met negatieve effecten op de volksgezondheid en kunnen ook het milieu aantasten, onder meer waterecosystemen en effecten op de klimaatverandering betreft. Toch zijn veel moderne schepen uitgerust met emissiereductietechnologieën, zoals deeltjesfilters en selectieve katalytische reductiesystemen, die de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen aanzienlijk verminderen.

Een verticaal opgebouwd werk waarbij de verschillende boten elk door het gewicht van de andere worden verpletterd. Een duidelijke aanklacht tegen de huidige toestand van de zeeën en haar belangrijkste vervuilers. Dit werk is gebaseerd op hetzelfde visuele concept als Rub.qbe's vorige creatie "Crushed Police Cars".

Noel Baker's painting for Talk C.E.C's Seas & Oceans
Kunst van BIRA-wetenschapster Noel Baker, momenteel tentoongesteld op de "Seas & Oceans" expo.
Bron: Instagram: @talk.cec

Noel Baker heeft verschillende schilderijen bijgedragen, geïnspireerd door de kennis die zij heeft vergaard tijdens haar onderzoek, dat haar dagelijks confronteert met de harde feiten die we allemaal, op de een of andere manier, onder ogen moeten zien:

Dit werk is geïnspireerd door het feit dat ik klimaatwetenschapper ben, en een deel van mijn onderzoek bestaat uit het begrijpen van de veranderingen die plaatsvinden in de zeeën en oceanen van de wereld als gevolg van de klimaatverandering. Wat we ontdekken is dat naarmate de oceanen warmer en zuurder worden, er een nieuw soort leven opbloeit: bioluminescent leven, dat zowel mooi als magisch is om te zien. Maar ook eng omdat het andere levensvormen verdringt en doodt.

In dit werk stel ik me dus een wereld voor waarin de mens de meeste diersoorten heeft uitgeroeid, inclusief onszelf, en er een nieuwe levensvorm onder de zee is ontstaan. Elke soort die je hier ziet is compleet nieuw, het bestaat nu nog niet. Het is allemaal fictie. En ze gloeien allemaal.

Noel Baker painting
Kunst van BIRA-wetenschapster Noel Baker, momenteel tentoongesteld op de "Seas & Oceans" expo.
Bron: Instagram: @talk.cec

 

Programma voor wetenschappelijke lezingen

De Demeuldre-fabriek herbergt niet alleen een waaier aan prachtige kunstwerken, maar ook een reeks (gratis) lezingen en workshops, gegeven door wetenschappers uit het veld. Hieronder vind je de lezingen en workshops van BIRA-wetenschappers. Het volledige programma vind je op de website van Talk C.E.C.

  • Vrijdag 5 mei van 12u tot 15u : Philippe Demoulin
    Workshop: "Construis ton propre spectroscope"
  • Zaterdag 6 mei om 17u : Noel Baker
    Lezing: "Ethical implications of human impact on the environment"
  • Zondag 7 mei om 16u : Noel Baker
    Lezing: "Communicating science through art"
News image 1
News image legend 1
Van 20 april tot 25 juni is in Elsene, Brussel, een urban en hedendaagse kunsttentoonstelling geopend, geïnspireerd door de wetenschap en met bijdragen van BIRA-wetenschappers.
News image 2
News image legend 2
Kunst van BIRA-wetenschapster Noel Baker, momenteel tentoongesteld op de "Seas & Oceans" expo.
Bron: Instagram: @talk.cec
News image 3
News image legend 3
Hedendaagse kunst in de voormalige porseleinfabriek Demeuldre in Elsene, Brussel. Foto: BIRA