Skip to main content

Greta Thunberg ontmoet een BIRA-wetenschapper voor een BBC-documentaire

2021-06-14

Op vrijdag 18 juni wordt in België een nieuwe documentaire uitgebracht over de inspirerende figuur van klimaatveranderingsactiviste Greta Thunberg. De driedelige documentaire, genaamd Greta Thunberg: A Year to Change the World, volgt haar van augustus 2019 tot eind 2020, toen ze 16-17 jaar oud was. Vanaf 2019 nam Greta een jaar vrij van school om de wetenschap rond de opwarming van de aarde te onderzoeken en wereldleiders uit te dagen en op te roepen tot actie op het gebied van klimaatverandering.

Haar missie zou haar over de hele wereld brengen om te eisen dat wereldleiders hun beloften nakomen om te trachten de klimaatopwarming te beperken, en om klimaatwetenschappers over de hele wereld te ontmoeten. Maar dan bracht de wereldwijde sanitaire crisis, de COVID-19-pandemie, het leven tot stilstand en duwde de klimaatcrisis naar de achtergrond.

Greta reisde de wereld rond  op verkenning in de klimaatwetenschap - van de smeltende gletsjers van Canada tot de kolenmijnen van Europa. Ze werd zelf getuige van de gevolgen van de klimaatverandering, ontmoette klimaatwetenschappers en werd geconfronteerd met de complexiteit van wat noodzakelijk is om verandering teweeg te brengen. Onder de wetenschappers die ze tijdens haar reis ontmoette (virtueel, omwille van de pandemie) was de atmosfeer- en klimaatonderzoeker Dr. Jenny Stavrakou van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.

Jenny Stavrakou
Dr. Jenny Stavrakou, hoofd van de groep Modellering van de troposferische
chemie bij het BIRA, die voor de BBC-documentaire "A Year to change the
World" in gesprek ging met Greta Thunberg over de atmosfeer en het klimaat
van de aarde.

In de derde aflevering van deze docu-serie praatten Greta en Jenny over de impact van de lockdowns op stikstofdioxide- en koolstofdioxide-emissies.

Jenny legt uit :

Met de ontwikkeling van de Covid-19 pandemie en de daaruit voortvloeiende vertraging van de economische activiteit, eerst in China en vervolgens in de rest van de wereld, zijn de emissies van belangrijke luchtverontreinigende stoffen veroorzaakt door menselijke activiteiten (verkeer, industrie, enz.) sterk gedaald.

Dit onverwachte wereldwijde experiment stelt ons in staat de reactie van het chemische systeem van de atmosfeer te onderzoeken, en biedt tegelijk een blik op een mogelijke toekomst waarin de luchtkwaliteit zou verbeteren na structurele regelgeving in de uitstoot van stikstofoxiden, koolstofmonoxide en vluchtige organische stoffen.

Terwijl de CO2-uitstoot halverwege 2020 met 17% was gedaald, was deze winst tegen eind 2020 aanzienlijk verminderd (tot een daling van minder dan 7%), als gevolg van een snelle en overcompenserende heropstart van verschillende economieën na de lockdowns. Greta leerde dat zelfs de aanzienlijke daling van de emissies als gevolg van de pandemische lockdowns in 2020 niet genoeg is om de wereld op weg te helpen om haar klimaatdoelstellingen te halen, wat duidelijk maakt hoe groot de uitdaging is die de aanpak van de klimaatverandering inhoudt. Nu massale protesten niet meer aan de orde waren, onderzocht Greta alternatieve manieren om te helpen de gevolgen van de klimaatverandering te beperken, en welke lessen kunnen worden getrokken uit de internationale reactie op de pandemie.

“Greta Thunberg: A Year to Change the World” maakt deel uit van “Our Planet Now”, de verbintenis die de BBC is aangegaan om programma’s aan te bieden die het milieu en de uitdagingen onderzoeken waarmee de natuurlijke wereld wordt geconfronteerd. De documentaire is gemaakt in opdracht van BBC One en BBC iPlayer, in coproductie met PBS en in samenwerking met The Open University.

Programmatie: CANVAS vrijdag 18 juni, 25 juni en 2 juli om 20u35

Greta Thunberg
Credit: BBC

 

 

News image 1
News image legend 1
In de derde aflevering van de docu-reeks vraagt Greta Thunberg BIRA-wetenschapster Jenny Stavrakou naar de verminderde uitstoot van polluenten tijdens de lockdowns van de pandemie.
Credit: BBC
News image 2
News image legend 2
Credit: BBC
News image 3
News image legend 3
Greta Thunberg en David Attenborough in de BBC-documentaire "Greta Thunberg: A Year to Change the World".
Credit: BBC