Skip to main content

ASIM keert terug naar zijn oorspronkelijke plek op het ISS om zijn observaties van de aarde voort te zetten

2024-03-28

In december 2021 zou de missie van de Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) aan boord van het internationale ruimtestation (ISS) aflopen. Het instrument moest zijn locatie aan de buitenkant van de Columbus-module afstaan aan een andere payload. Dankzij de uitstekende wetenschappelijke resultaten bij het waarnemen van elektrische ontladingen in de bovenste atmosfeer, zoals o.a. ‘red sprites’ en ‘blue jets’, stemde ESA echter toe om de payload te verplaatsen in plaats van ze te verwijderen en te vernietigen. In januari 2022 werd ASIM omgezet van een instrument dat tot dan toe nadirmetingen uitvoerde naar een instrument dat limbmetingen doet. Zo leverde het heel wat nieuwe wetenschappelijke resultaten op. Bijna twee jaar later, op 15 april 2024, zal ASIM terugkeren naar zijn oorspronkelijke plek op het ISS en opnieuw nadirmetingen doen.

ASIM’s missie

ASIM is een externe payload van 314kg aan de buitenkant van het ISS, ontwikkeld door het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA). Het bestudeert de Transient Luminous Events en aardse gammaflitsen die voorkomen in de hogere atmosfeer, boven onweersbuien. De ASIM-payload werd in april 2018 aan de buitenkant van de Columbus module geplaatst en bevat optische sensoren en röntgen- en gammastralingsdetectoren.

ASIM wordt aangestuurd door het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC) dat het instrument in realtime bestuurt en opvolgt. Het B.USOC is de link tussen het ISS en het wetenschappelijk team van ASIM. Zodra de gegevens verzameld zijn, worden ze naar het Science Data Centre in Denemarken gestuurd voor post-processing en gegevensdistributie.

Sinds het begin van de missie heeft ASIM een overvloed aan data opgeleverd en bereikte zo bijna 40 publicaties in invloedrijke tijdschriften, waarvan drie artikels in de prestigieuze Science en Nature tijdschriften. ASIM werd aanvankelijk ontworpen als een instrument dat rechtstreeks naar de aarde keek, maar omdat in januari 2022 een NASA-payload geïnstalleerd moest worden op de originele ASIM-locatie, veranderde ASIM in een limb-viewing instrument. Dit zorgde voor nieuwe wetenschappelijke mogelijkheden en ASIM bleef uitstekende wetenschappelijke resultaten leveren.

Terug naar waar het begon: ASIM herovert zijn oorspronkelijke plek

Hoewel de missie aanvankelijk gepland was voor een periode van 2 jaar, zorgden de uitstekende prestaties van ASIM en zijn instrumenten voor een verlenging van 5 jaar. Nu de NASA-payload missie voltooid is, kan ASIM terugkeren naar zijn oorspronkelijke plek en zijn oorspronkelijke wetenschappelijke missie hervatten.

Op 12 april 2024 zal ASIM opnieuw veranderen naar een nadir-kijkend instrument. Na een korte controle van het instrument worden de nominale activiteiten hervat. Dit maakt dat ASIM de eerste externe payload is die twee keer verplaatst werd, met veelbelovende wetenschappelijke resultaten in beide configuraties.

Referentie

ASIM website, inclusief links naar de Science en Nature publicaties

News image 1
News image legend 1
Foto van de Columbus-module genomen door een van de externe camera’s van het ruimtestation na de verplaatsing van ASIM naar zijn nieuwe plek en de installatie van de NASA-payload (STP-H7) op zijn originele locatie. Credit: ESA/NASA.
News image 2
News image legend 2
Illustratie die het zichtveld van ASIM vergelijkt tussen de originele nadir-viewing locatie (ronde/vierkante projecties) en de nieuwe limb-viewing locatie (paraboolachtige projecties) berekend aan de hand van een gegeven locatie en baan van het ISS (respectievelijk de rode stip en groene lijn). De zwarte en rode lijnen komen overeen met twee verschillende ASIM-sensoren. Credit: Technische Universiteit van Denemarken.