Skip to main content

Dag van de Wetenschap 2022

2022-11-10

Op zondag 27 november is het de Dag van de Wetenschap, en we laten het weer knallen! Dit jaar is er een recordaantal deelnemende organisaties (142) die voor jou bijna 1000 verschillende activiteiten hebben klaarstaan (928). Te veel wetenschap? Nooit! Ontdek hieronder de activiteiten die BIRA-wetenschappers samen met partners hebben voorbereid, en alle andere activiteiten in tal van andere wetenschappelijke disciplines, verspreid over heel Vlaanderen op https://www.dagvandewetenschap.be/

 

Het aanbod van het BIRA omvat 4 activiteiten:

opvallende sterren (Op)vallende sterren

Naast de zon en acht planeten telt het zonnestelsel ontelbare kleine en grotere brokstukken. Sommige hiervan komen in de aardse atmosfeer terecht: dat zijn de meteoren of vallende sterren.

Stijn onderzoekt meteoren bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Tijdens zijn lezing neemt hij jou mee op ontdekkingsreis door deze wonderlijke wereld. Hij vertelt over zijn passie voor meteoren, het belang van dit onderzoek en hoe jij de onderzoekers kan helpen.

De lezing is er voor iedereen vanaf 12 jaar. Nadien kan je ons helpen met de Radio Meteor Zoo, een website waar jij zelf meteoren kan ontdekken in onze waarnemingen!

en daar staat hij te pronken, de planeterrellaen daar staat hij te pronken, de planeterrella

Onze Planeterrella kan perfect nabootsen hoe poollicht ontstaat. Aanschouw de magie van het noordelichtfenomeen op 27 november bij Volkssterrenwacht MIRA. Op geregelde tijdstippen zullen er demonstraties bij de Planeterrella plaatsvinden:

    10.30 uur
    12.30 uur
    13.30 uur
    14.30 uur
    15.30 uur
    16.30 uur
    17.30 uur

Om 11 uur geeft BIRA-wetenschapper Johan De Keyser een lezing over de interactie tussen de Zon en de Aarde, over het ruimteweer en over het ontstaan van poollicht in de aardatmosfeer.

 wereld van sterren en planetende wondere wereld van sterren en planeten

Duik in de wondere wereld van de sterrenkunde.

Bij helder weer ligt de nadruk op het telescooppark. Overdag kijken we naar zonnevlekken, zonnevlammen en het zonnespectrum. Wordt het donker? Dan richten we onze telescopen op de maan, planeten, sterren en nevels.

 

 

 demo spectroscopieDemo: spectroscopie

Spectroscopie. Dat is de techniek waarbij licht uiteen wordt gerafeld in een spectrum.

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kom dan zeker naar onze demo over lichtverstrooiing.

Ook demonstreren we de verschillende effecten van aerosolen op de atmosfeer (gewone voortplanting, lichtverstrooiing, en absorptie) en hoe ze de temperatuur van de atmosfeer beïnvloeden.

 

 

News image 1
News image legend 1
Dag van de Wetenschap 2022